Yvonne van Ham start met Prettig Gezelschap: ‘’De verhalen van ouderen zijn bijzonder.’’

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Al jaren werkte Yvonne in de zorg, en zag ze met lede ogen aan dat veel ouderen hun passie verloren en niet meer onder de mensen kwamen. Hieruit ontstond Prettig Gezelschap, een eenmansbedrijf waar Yvonne als gezelschapsmaatje functioneert voor ouderen. ‘’Of ik er ooit klaar mee ben? Zolang ik het zelf gezellig vindt en ik zie dat de energie terugkeert bij mijn klanten, nooit!’’

Als we Yvonne vragen naar wat Prettig Gezelschap nu kenmerkt, is het antwoord duidelijk. ‘’Betrouwbare zorg met een luisterend oor.’’ Want die combinatie is deze dagen niet te vinden. ‘’De zorg loopt momenteel over, en niemand heeft meer het gevoel echt persoonlijke aandacht te kunnen schenken aan ouderen. En dat voelen ze zelf ook, waardoor veel in een extra isolement belanden. En dit is niet alleen in verzorgingstehuizen het geval, want veel ouderen die nog zelfstandig kunnen wonen hebben dit gevoel van eenzaamheid nog veel meer.’’

Daardoor blijkt de combinatie van zorg en gezelschap goed samen te komen. ‘’Veel ouderen ervaren het als heel prettig. Mensen die mij kennen weten dat ik veel te vertellen heb, en dat ik ook graag luister naar wat anderen meemaken. Dat ik dat kan combineren met de ervaring uit de zorg is vaak heel voordelig, zeker op momenten dat iemand kampt met fysieke of mentale klachten.’’

dav

Corona gaf me net dat extra zetje.
Toch duurde het even voordat de beslissing gemaakt werd om Prettig Gezelschap op te richten. ‘’Ik deed het werk natuurlijk al een tijdje zonder een bedrijf onder mijn naam, maar toch was die stap groot. Zoals veel ondernemers het met mij eens zullen zijn, is het best spannend om iets voor jezelf te beginnen. Hoe ga ik overzicht houden? Wat als mensen mij niet weten te vinden? Maar uiteindelijk draait het allemaal om gewoon beginnen en hard je best doen voor datgene wat jou energie geeft.’’

Door de corona pandemie kwam het plan in eerste instantie stil te liggen. ‘’Je bent toch op zoek naar vastigheid, en omdat niemand wist hoe de situatie zich zou ontwikkelen plaatste ik het plan weer terug in de schappen. Maar daarna volgde de verhalen van ouderen, die zich in deze tijden nog meer geïsoleerd zagen raken.’’ Dat bleek een eye-opener te zijn. ‘’Zelf raak je al meer geïsoleerd omdat het beperkingen zijn in contact, maar het besef dat dit gevoel dagelijkse kost was voor veel ouderen gaf met een extra zetje om de sprong te wagen.’’

Geen moment spijt.
En sinds dat de opzet van Prettig Gezelschap gestart is, is er geen moment twijfel meer geweest. ‘’Kijk, het belangrijke is dat dat de mensen waarmee ik in contact sta uit hun isolement raken. Maar heel eerlijk, als ik een dagje wegga met iemand waarbij ik zie dat het zoveel doet met diegene, dan geeft dat mij natuurlijk ook een lading energie. Misschien kun je daarom ook wel stellen dat ik, naast dat ik het doe voor eenzame ouderen, ik zelf ook geniet van het plezier dat andere mensen erbij hebben.’’

En dat plezier en warme gevoel blijft niet alleen beperkt tot Yvonne of een van haar klanten. ‘’Familieleden zijn er natuurlijk ook dolgelukkig mee. Vaak zoeken zij contact met mij, omdat zij degene zijn die het verdriet met hun vader of moeder delen, maar zelf door werk natuurlijk niet de tijd hebben om er altijd te zijn. Wanneer je hun naaste dan ziet opbloeien, krijg je vaak een warm bericht van dankbaarheid. Ook dat geeft energie.’’ 

Van een dagje weg tot aan doktersafspraken.
De mogelijkheden zijn oneindig. Yvonne leent zich voor een dagje weg, individuele zorg, doktersafspraken en zelfs nachtdiensten. ‘’Belangrijk is voor de familie dat ze één contactpersoon hebben die ze compleet kan ontzorgen in het gezelschap houden van hun naaste. Dat betekent dus ook dat we samen naar de dokter of het ziekenhuis kunnen, wanneer dit tijdens werkuren is en familie niet in de gelegenheid is. Daardoor hoeven familieleden hun agenda’s niet compleet om te gooien, en wordt alle informatie vanuit de arts ook duidelijk naar hen gecommuniceerd.

Ook dagjes weg zijn speciale momenten, aldus Yvonne. ‘’Vooraf bespreken we natuurlijk waar we heen gaan, en vaak zijn dat plekken waar diegene al lange tijd niet is geweest. Op de dag zelf zie je dan het enthousiasme in diegene zijn ogen. Ja, dat is heel speciaal om mee te mogen maken, de blijdschap die iemand daarvan krijgt.

IMG 20210117 185414

Yvonne leent zich voor een dagje weg, individuele zorg, doktersafspraken en zelfs nachtdiensten.

Mogelijkheden door PGB-regeling.
Voor sommigen kunnen de kosten voor een extra drempel zorgen, terwijl dit door het Persoonsgebonden Budget (PGB) geen probleem hoeft te zijn. ‘’Het PGB speciaal ontworpen voor situaties zoals deze. Er zijn vier verschillende vormen van PGB, waarbij de vorm ‘Ondersteuning aan huis’ toepasbaar is op mijn beroep. Hiermee komt u tijdens het regelen in contact met uw zorgverzekeraar en de gemeente, waarmee het budget wordt opgesteld.’’

En ook bij het regelen van een PGB staat Yvonne klaar om te assisteren. ‘’Ik heb het traject al een aantal keer doorlopen, dus ik veel van het aanvraag-traject. Daardoor kan ik ervoor zorgen dat de aanvraagprocedure snel verloopt en er geen vertraging opspelen.’’

Een groei in werknemers ziet Yvonne momenteel nog niet zitten. ‘’Momenteel staat het gezelschap en de individuele zorg centraal. Daar ligt mijn focus, en vanuit daar ga ik kijken wat de toekomst gaat brengen.’’

Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend een brochure op