Vacatures schrijven

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Vacatures schrijven: Hoe het wel en niet moet. 


Is jouw bedrijf op zoek naar nieuw personeel? Veel succes, want vakmensen zijn tegenwoordig schaars. In veel branches is de poel waarin werkgevers vissen klein, dus om je vacature op te laten vallen zul je overtuigend moeten zijn. In veel vacatures die wij tegenkomen zien wij echter veel gemaakte fouten die, wanneer er op wordt gelet, makkelijk voorkomen kunnen worden. In dit blog geven wij de do’s en don’ts als het gaat om het schrijven van een vacature. 

Geen clichés, vergeet deze aub voorgoed

We zien de clichés om onze oren heen vliegen: ‘’Blink jij uit in teamwork, maar neem je ook zelf initiatief?’’ ‘’Ben jij resultaatgericht?’’ ‘’Heb een oog voor …’’. Nee, van deze tekstopbouw wordt geen enkele werkzoekende warm. Waarom zouden ze ook? Dit soort vereisten staan haast in elke vacature dat het woord uniek zijn betekenis verliest. 

Je vacature moet opvallen, je toekomstig medewerker moet denken ‘’Ja! Hier herken ik mezelf in!’’. Het bekende gezegde luidt dan ook: Als je je richt op iedereen, voelt niemand zich aangesproken. 

Geef concrete voorbeelden

Besef jezelf dat je net als je concurrenten waarschijnlijk veel overeenkomsten heb qua vereisten van een toekomstig medewerker, maar dat je die vereisten heel concreet kunt opstellen.

Neem de volgende voorbeelden: 


‘’Ben jij die flexibele monteur die wij zoeken?’’

‘’Slaat jouw hoofd niet op tilt zodra er een spoedreparatie tussenkomt.’’ 


Je zegt in basis hetzelfde, maar het tweede voorbeeld is stukken concreter wat er onder flexibel wordt verstaan, plus je gooit er een gezonde dosis humor overheen. 

Andere raar verzonnen termen:

Dynamische organisatie
Wat moet iemand zich hier nu bij voorstellen? Komen reorganisaties net zo vaak voor als de vrijdagmiddag borrels? Werk je in projectteams in plaats van de traditionele functies zoals marketing, sales en R&D?

Uitdagende carrièremogelijkheden
Betekent dit dat ik over drie jaar de grote baas ben? Waarschijnlijk niet, en zet dit ook niet in je vacature als je de mogelijkheden niet biedt. Zo voorkom je dat je met medewerkers zit die zich niet kunnen doorontwikkelen, terwijl je dit wel voorgehouden is (frustraties = mogelijk verloop). 

Ben eerlijk. Zijn er mogelijkheden om cursussen of opleidingen te volgen? Komen er bij uitbreiding manager posities vrij waar je naartoe kunt groeien? Geef je toekomstige werknemers eerlijke kansen, zo bouw je nooit een slechte naam op. 

Initiatiefnemer 
Gooi je je werknemers vanaf dag één in het diepe en leg je ze alleen uit hoe de printer werkt, of moeten ze zelf met opdrachten aan komen? Leg krachtig uit in welke vorm initiatief van een persoon wordt gevraagd. Zo straalt je personeel eenheid uit naar buiten, en is er genoeg ruimte om werknemers verantwoordelijkheden te geven. 

Laat jouw enthousiasme ook blijken!

Je woordkeuze en ‘tone of voice’ in jouw vacature kan het verschil maken tussen een saai bedrijf en een toffe organisatie waar je nog liever gisteren bent begonnen dan vandaag. 

Voorbeeld 1:

‘’Ben jij in voor een vrijdagmiddagborrel met je collega’s?’’

‘’Ben jij de nieuwe koning beerpong van onze afdeling marketing en help jij ons de salesafdeling op de vrijdagmiddagborrel eindelijk eens te verslaan?’’

Voorbeeld 2:

‘’Wij hanteren de volgende vereisten:’’

‘’Wij worden enthousiast van iemand die het volgende bezit:’’

Vergeet niet dat jij natuurlijk ook heel blij bent met jouw nieuwe werknemer, en dat zij op hun beurt ook heel blij moeten zijn met de baan die ze krijgen. Wek wederzijds enthousiasme op!

De laatste tips 


Tip 1: Gebruik een gezonde dosis humor

Op zoek naar een passie? ‘’We zijn op zoek naar iemand met passie.’’ Ja, dat klinkt niet echt lekker al zeggen we het zelf. Verwoord jezelf eerder als volgt: ‘’Vertel jij de kroegbaas zelfs op zaterdagavond nog dat zijn kozijnen niet correct zijn geplaatst?’’ Je toekomstig medewerkers laten lachen is de eerste stap naar het oppakken van de telefoon. Ben daarom ook niet bang om hier en daar een luchtige opmerking te plaatsen die wel duidelijk maakt waar je om vraagt. 

Tip 2: Heb duidelijk voor wie je de vacature schrijft

Of je de vacature schrijft voor een accountant of hovenier, het verschilt nogal in wat deze leuk vinden aan een baan. Maak voor jezelf duidelijk wat precies in jouw vakgebied zo interessant is, en match dit met je vacature.  

Tip 3: Probeer aan storytelling te doen

Iedereen houdt van een sterke en humoristische omschrijving. Laten we een laatste voorbeeld nemen: Vacature marketing, jonger dan 30 jaar, breed inzetbaar in verschillende projecten en een goede kennis op gebied van klantgedrag.  

Tekst 1: ‘’We zoeken iemand die die affiniteit heeft met marketing. Daarnaast draai je je hand niet om voor een uitdagend project en weet je wat je doelgroep interessant vindt.’’

Tekst 2: ‘’S Ochtends wordt je door je manager snel in een meeting getrokken: er moet een concept gemaakt worden om de doelgroep van 65+ meer te binden. Check, hier weet jij wel raad mee. Je kijkt op je horloge en gaat direct door naar je geplande meeting met sales, om de resultaten van een campagne te bespreken. Jij wordt gevraagd naar de mogelijkheden om de campagne te optimaliseren, maar die had jij al in een overzicht klaar staan! Vervolgens werk je je eigen project uit, in samenwerking met R&D en sales ontwikkel je een nieuw product dat aan moet sluiten bij een nieuwe doelgroep.’’ 

Je denk waarschijnlijk dat dit veel tekst is, maar je leest hier een complete functieomschrijving waar je precies weet in welke hectiek je terecht komt. Geeft natuurlijk niks, want jij hebt ‘affiniteit’ met marketing! 

Hulp nodig bij het maken van je vacature?

Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend een brochure op

Direct contact
💬 Hey! Hoe kunnen we je helpen?
Hey! 👋 👋 Klaar voor een sterk merk? Laten we eens kennis maken!