Ondernemer X Sanneloes fotografie

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Casteren – Een hobby die uit is gegroeid tot een volwaardige job. Het scenario is niet onbekend, maar het verhaal van Sanneloes van Kessel is het lezen zeker waard. De vrolijke spring in het veld staat bekend om haar passie en enthousiasme tijdens shoots en haar oog voor het perfecte plaatje. Maar naast fotograaf is Sanneloes natuurlijk ook ondernemer. Sinds een aantal maanden werkt Sanneloes veel samen met Stimulon en daarom vonden wij het tijd om de fotografe op ons ‘interview-stoeltje’ te zetten.

Een volle agenda
De drukke zomermaanden zijn weer bijna voorbij, wat eindelijk rust betekent voor Sanneloes. ‘’Van mei tot en met september was ik volledig volgeboekt. Dat wil voor mij zeggen 3 à 4 shoots in de week. Ik zal mezelf nooit volledig volplannen, omdat ik het belangrijk vind dat mensen niet langer dan twee weken hoeven te wachten op hun foto’s.’’ Alsof haar baan als fotograaf nog niet genoeg is, staat Sanneloes ook nog eens drie dagen voor de klas. ‘’ Afgelopen jaar heb ik groep 7/8 gedraaid, maar dit schooljaar zal dat groep 4 zijn. Allebei mijn banen zijn super leuk, maar de afwisseling maakt het misschien wel het leukst. Voor de klas ben ik de hele dag fysiek actief bezig, veel contact met collega’s en kinderen en afwisseling in taken. Bij fotografie ben ik bezig met m’n passie, m’n hobby. Ik werk meer met oudere mensen in plaats van met kinderen en kan het werk vanuit huis doen.’’

Van hobby tot baan
Dat Sanneloes vanaf jongs af aan al met fotografie bezig was, wordt al snel duidelijk. ‘’Als klein meisje was ik altijd heel veel bezig met details. Ik wilde altijd alle foto’s meteen zien die gemaakt werden van mij en nam zelf wel eens de camera van mijn vader over. Op vakantie nam mijn vader altijd heel veel foto’s met een amateurcamera, maar toch wist hij al best wel wat van het gebruik af. Ik leerde van hem soms wat basisdingetjes en dat ging ik dan uitproberen. Mijn eerste camera heb ik van mijn opa geërfd. Later kreeg ik de camera van mijn vader, want die was net wat hipper en beter. De “fotoshoots” begonnen met mijn zusje. Zij stond model en ik nam de foto’s. We proberen wat uit met composities, verschillende ruimtes/belichtingen, met “aparte” make-up of haren, verschillende looks. Ik maakte zelf “trouwjurken” of kunstzinnige foto’s door houdingen, accessoires, instellingen, belichting of nabewerking. Later ben ik ook familie en vriendinnen gaan fotograferen. Toen ik merkte dat mensen positief waren over de foto’s die ik maakte en ikzelf zo veel positieve energie haalde uit het hobbyen, ben ik serieuzer geworden in het fotograferen. Na een korte opleiding en heb ik sinds januari 2020 mijn eigen bedrijf.’’

Zorgen voor afwisseling
Naast de particuliere fotografie, werkt Sanneloes ook mee aan de bedrijfsfotografie van Stimulon. ‘’Het grootste verschil tussen bedrijfsfotografie en particuliere fotografie zit in het “zakelijke” stukje. Waar ik bij particuliere fotografie meer focus op de speelsheid, focus ik me bij bedrijven juist op het professionele. Bij bedrijfsfotografie is er wel sprake van meer afwisseling in het werk. Ik fotografeer namelijk niet alleen mensen, maar ook plekken, producten, ruimtes, details, etc. Dit vind ik wel fijn om te doen. De overeenkomst tussen de twee soorten fotografie zit in het aansturen. Als fotograaf wordt er eigenlijk altijd wel iets van aansturing verwacht. Mensen zien jou als de expert, dus jij zorgt voor de juiste plek, hoek en locatie. Velen voelen zich toch wat ongemakkelijk voor de lens, dus ook daarbij verwachten ze dat jij ze helpt bij het goed op de foto staan. Waar je dan ook als fotograaf bent, deze verwachting komt eigenlijk bijna altijd terug.’’

‘’De samenwerking bevalt goed. De communicatie verloopt prettig en er is naar mijn idee een fijne klik tussen de heren en mij. Dit zorgt uiteraard al voor een goede basis van een samenwerking.’’

Ondernemer zijn
Het voordeel van je eigen bedrijf hebben is dat je je eigen flexibiliteit bepaald. Nadelen zijn natuurlijk dat je soms bezig bent met werkzaamheden los van fotografie. ‘’Het zakelijke gedeelte vind ik het lastigst aan ondernemen. Ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n zakelijk persoon maar juist iemand die alles overheeft voor de perfecte shoot. Daardoor komt het wel eens voor dat ik extra uren stop in een shoot om te blijven perfectioneren. Gelukkig is mijn vader ook ondernemer en kan hij mij vaak voorzien van goed advies. Bijvoorbeeld bij het doen van belastingaangiften of bij zakelijke voorstellen. Ook is mijn vriend veel zakelijker aangelegd. Ik ben echt een persoonsmens en probeer altijd de gevoelens, wensen van de ander in het achterhoofd te houden. Soms zelfs te veel. Zij kunnen wat “koeler” naar situaties of voorstellen kijken en mij hier wat meer advies in geven wat voor m’n eigen belang het beste is. Het leukste aan ondernemen is dat je alles zelf kunt bepalen; wat doe je, wanneer doe je dat, hoe ga je dat aanpakken. Ik heb met niemand anders te maken dan met de klant, dus ik heb verder alles zelf voor het zeggen. Dit geeft wel een bepaald gevoel van vrijheid natuurlijk. Dat betekent overigens wel dat je soms ook streng voor jezelf moet zijn, want er ligt nagenoeg altijd wel werk wat je kan doen.’’

Vooruit kijken
Over de toekomst is Sanneloes duidelijk. ‘’Ik wil mezelf op het gebied van fotografie blijven ontwikkelen. Daarbij ook meer ervaring opdoen in bedrijfsfotografie en bruiloften. Ik hoop dat ik over 10 jaar terug kan kijken op het begin van mijn fotografiejaren en dan vanuit de bank met een lekker glas wijn kan zeggen dat ik trots op mezelf mag zijn met wat ik op dat moment heb neergezet, doorgemaakt en bereikt. Laten we er hard voor werken om mijn onderneming super succesvol te laten zijn!’’

Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend een brochure op

Direct contact
💬 Hey! Hoe kunnen we je helpen?
Hey! 👋 👋 Klaar voor een sterk merk? Laten we eens kennis maken!