Ondernemer X fysiopraktijk vd Heijden/Damen

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Een fysiopraktijk die zich onderscheid door het gezondheidsprobleem centraal te stellen en de therapie zo betekenisvol mogelijk voor cliënt te laten zijn. Hierbij zijn de therapeuten continue op zoek naar vernieuwing, verbetering en uitbreiding van therapie mogelijkheden. Bart Damen van fysiotherapie & (sport) revalidatie v.d. Heijden/Damen vertelt gepassioneerd over de ontwikkelingen die deze praktijk de afgelopen jaren heeft doorgemaakt in de nieuwe rubriek van Ondernemer X!

Dag Bart, hoe ben jij fysiotherapeut geworden?

Dat is eigenlijk wel een leuk verhaal. Iets wat misschien niet veel mensen weten is dat ik van oorsprong timmerman ben. Het werken in de bouw combineerde ik destijds met een carrière in het mountainbiken bij de beloften.

Echter werd het lichamelijk steeds lastiger om deze twee zaken goed te kunnen combineren. Ik besefte me wel dat ik meer kon halen uit mijn mountainbike carrière, en uiteindelijk koos ik er toch voor om een carrière switch te maken.

Toen ik me uiteindelijk had ingeschreven bij de CIOS heb ik op de eerste schooldag zelf nog getwijfeld om niet te gaan, omdat het werk als timmerman toch nog erg goed beviel. Op het laatste moment heb ik toch besloten om de schoolbanken in te gaan en mezelf verder te ontwikkelen. Ondanks dat het een zware opleiding was kon ik de stof relatief eenvoudig eigen maken, omdat de theorie vaak dop een praktische manier werd toegepast.

Zo ben ik erachter gekomen dat ik een beelddenker ben, als een theoretische zaak praktisch op een situatie wordt toegepast, kan ik eenvoudig onthouden. Dit in combinatie met mijn doorzettingsvermogen zorgde ervoor dat ik de student in mezelf ging herkennen. Doordat de studie lichamelijk minder van me vroeg, kon ik me ook meer focussen op het mountainbiken. Uiteindelijk heb ik 3 jaar op Papendal mogen wonen, en ben ik 12 jaar elite mountainbiker geweest. Ook heb ik diverse internationale wedstrijden mogen rijden. Je kunt dus stellen dat alle puzzelstukjes hiermee op zijn plek waren gevallen. Mijn eerste baan als fysiotherapeut was bij Medifit in Oss.

Eenmaal gestart als fysiotherapeut, ben ik al snel gestart met de specialisering tot sportfysiotherapeut, dit was het vakgebied wat me in het bijzonder interesseerde. Hierna heb ik me met een studie toegespitst op echografie in 2014.

Voor mijn afstudeerscriptie werd ik geïnspireerd door Brian Simpson, van hem waren verhalen bekend over het versneld herstel van fracturen door het gebruik van fysische technieken. Via een multidisciplinair team, gericht op botbreuken, zijn we in contact gekomen met Brian Simpson en ben ik dieper in deze genezingsmethode gedoken. Hierna heb ik mijn scriptie succesvol mogen publiceren. In deze tijd woonde ik in Nijmegen, met het oog op de toekomst en het gezin besloten we toch richting Reusel te verhuizen. Daar ben ik samen gaan werken met Jorran van der Heijden in een fysiopraktijk.

Al snel is de afstudeerscriptie geëvalueerd in een bedrijf, Fractury. Met Fractury behandelen we onder meer botbreuken en artrose met behulp van fysische technieken, zoals gepulseerde elektromagnetische velden, lage intensiteit ultrasound en medische lasers.

Al snel kwamen we erachter dat Fractury en de reguliere fysiotherapie elkaar complementeren. Samen onder hetzelfde dak zitten was dan ook snel een wens. Uiteindelijk wisten we dat het pand van de Rabobank op de markt in Reusel vrij zou komen, en van het een kwam het ander.

Hoe heeft Corona de afgelopen tijd impact gehad binnen de praktijk?

Natuurlijk hebben wij de afgelopen periode veel te maken gehad met het Corona virus.  De lock down heeft gezorgd voor een grote innovatie op het gebied van digitaal en telefonisch patiënten zorg monitoren. Voor sommige patiënten bood zorg op afstand een uitkomst en een grotere mate van efficiëntie, voor anderen was het alsof je een online cursus boksen gaf. Tijdens het beperkt toelaten van patiënten in de praktijk gaf ons tijd om met het hele team te reflecteren, diensten te herzien, scholing digitaal bij te wonen en ons aanbod van behandelingen uit te breiden. Kortom, de horizon verbreden en vanuit het team een hernieuwde visie en missie. Zoals anderen al ooit eerder zeiden, never waste a good crisis. 

Daarnaast heeft de periode ook geleid tot creativiteit en buiten de geijkte kaders denken. Het verbreden van kennis en vanuit onze passie en hobby is hier onder andere een podcast serie voortgekomen; de fysiomatties.

Welke processen zijn ingericht om de impact te beperken?

Tijdens de sluiting hebben we de digitale middelen waarover we al beschikten voor een bredere doelgroep ingezet. Hier moet gedacht worden aan e-health programma’s, digitale trainingsschema’s, beeldbellen. Daarnaast zijn presentaties online geplaatst.

De innovatieve praktijken focussen zich op de transitie naar de anderhalve lijnzorg. Hoe richt jullie praktijk zich hierop? 

Altijd zijn we in het verleden al breed georiënteerd geweest. Met de komst van de master opgeleide fysiotherapeut, hebben steeds meer van onze fysiotherapeuten een universitaire opleiding gevolgd. Hierdoor wordt kennis en kunde vergroot, is men meer bewust bekwaam en kan zorg in de éérste lijn blijven.

De afgelopen jaren hebben we ons steeds meer bekwaamd in echoscopie om bijvoorbeeld diagnostiek van sportletsel voor huisartsen te kunnen verrichten. Daarnaast zijn er behandeltrajecten voor chronisch zieken, waarin groepsactiviteiten en individuele sessies elkaar afwisselen.

Wat maakt jullie praktijk en jullie team onderscheidend?

Wij vinden dat het vuurtje altijd moet branden. Wat we hiermee bedoelen is dat we altijd bezig willen zijn met vernieuwingen, op zoek naar de beste behandelopties voor de patiënt en niet stil moeten gaan staan. Als organisatie zijn we enorm flexibel, en onze medewerkers leveren hier een bijzonder grote bijdrage aan. We zeggen dan ook altijd;

’Om anderen te doen bewegen, zorgen we er zelf voor dat we bewogen zijn’’.

We inspireren graag, en we worden ook graag geïnspireerd, een concreet voorbeeld hiervan is de podcast die we vanaf de corona periode publiceren. We nodigen gastsprekers uit die veel specialistische kennis hebben in een bepaald vakgebied. Enerzijds om ons publiek een kijkje in de keuken te geven, en anderzijds om onze organisatie en onze mensen naar een hoger niveau te tillen. We leren elke dag veel van elkaar, en we vinden het een uitdaging om de lat steeds hoger te leggen. Het klinkt misschien gek, maar wat dat betreft stimuleert de Corona crisis onze drang om creatief en innovatief te handelen.

Waar wil de praktijk de komende jaren naartoe groeien?

We willen met goed opgeleide, kritische en creatieve mensen blijven werken, zodat we elkaar steeds naar een hoger niveau kunnen tillen. Het uiteindelijke doel hiervan is het optimaliseren van de zorg voor onze patiënten en de optimalisatie van de behandelingen. Doordat we zelf altijd in beweging zijn weten we maar al te goed wat er speelt voor een patiënt die graag wil terugkeren naar normaal functioneren. We weten wat er nodig is om een optimale behandeling te bieden, dit in combinatie met het uitbreiden van ons assortiment in behandelingen zorgt ervoor dat we behoorlijk veel kennis en kunde bezitten, waar we enorm trots op zijn. Zoals eerder al benoemd willen we dus ook een grotere rol in gaan nemen in de anderhalve lijnszorg, zodat onze patiënten minder snel met het ziekenhuis hoeven te schakelen.

Hiernaast willen we ons nog verder gaan profileren, onder meer in samenwerking met Stimulon.
Een goed voorbeeld hiervan is de fotoshoot die we onlangs hebben laten maken door Stimulon.

Met deze bedrijfsrepportage kunnen we ons publiek laten zien wat we allemaal doen en wat we kunnen. Ook zijn we van plan om in de nabije toekomst meer te gaan doen met zoekmachine optimalisatie. Daarnaast willen we onze social media kanalen nog beter gaan benutten, om te laten zien dat we altijd in beweging zijn.

Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend een brochure op