Facebook Ads vs. Google Ads: niet wat is beter, maar wat werkt voor jouw product of service!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Diverse online marketingbureaus beloven gouden bergen met ‘’bewezen strategieën die elk bedrijf minstens 110% omzetgroei gaat bezorgen’’. Veel meer dan beloftes zullen veel bedrijven nooit ontvangen, wat heel erg zonde is, aangezien de waarde van zowel Facebook Ads als Google Ads als een paal boven water staat. Maar hoe zet je beide nu effectief in, en is het afhankelijk van jouw industrie en doelgroep?

Google Ads

De term Google Ads is al jaren een bekend begrip in de wereld van online adverteren. Zo bekend zelfs, dat veel bedrijven hier jaarlijks een vast mediabudget hieraan besteden. Om Google te citeren: ‘’ Google Ads is het online-advertentieprogramma van Google waarmee bedrijven reclame kunnen maken via zoekcampagnes, bannercampagnes, videocampagnes, shopping-campagnes en app-campagnes.’’

Momenteel is Google Ads zelfs de grootste inkomstenbron van de mega-multinational. Maar waarvoor zijn Google Ads nu belangrijk? Wanneer we de push & pull strategieën naast elkaar leggen, valt Google Ads onder de pull strategie. Mensen die op Google op een bepaalde term zoeken, zijn op zoek naar een invulling van informatiebehoefte. Wanneer iemand dus op ‘’rvs-machineonderdelen’’ zoekt en jouw bedrijf hierop adverteert, wordt deze bezoeker als het ware in jouw sales-funnel getrokken. Met andere woorden, door Google Ads ben jij beschikbaar voor een bezoeker voor het specifieke zoekwoord ‘’rvs-onderdelen’’ op het moment dat de bezoeker behoefte heeft aan informatievoorziening op dit zoekwoord.

 

Facebook (& Instagram) Ads

Een heel ander verhaal is natuurlijk de strategie van Facebook & Instagram. Advertenties gemaakt op beide social media platforms worden getoond op de tijdlijnen van mensen waarvan Facebook & Instagram denken dat dit relevant is voor die persoon. Facebook is hiervan het social media platform dat het langste bezig is met dit verdienmodel. Instagram Ads daarentegen is nog relatief nieuw, en heeft daardoor hier en daar zijn mankementen.

De strategie van Facebook & Instagram zijn gericht op de push-strategie. Mensen die op Facebook of Instagram zitten zijn niet per definitie op zoek naar informatievoorziening. Alleen verzamelen Facebook en Instagram alle likes, hastags, pagina vind-ik-leuks, en foto’s en video’s die een persoon bekijkt en vormen dit tot een profiel.

Vervolgens kunnen bedrijven Ad Campagnes opzetten die grote groepen profielen bevatten, en daarop specifieke advertenties vormgeven. Hiermee push je als het ware jouw product of dienst voor de neus van jouw doelgroep, die daar op dat moment niet specifiek naar gezocht heeft. Toch is zowel Facebook als Instagram Ads zeer waardevol. Stel je bent eigenaar van een online kledingwinkel voor dames. Je vormt een Facebook Ad campagne en target jouw doelgroep op dames tussen de 18 en 35 jaar. Jouw doelgroep krijgt de advertentie te zien en hoeft op dat moment niet op zoek te zijn naar kleding, waarna er verder wordt gescrollt door de tijdlijn. Echter, zodra jouw doelgroep hier behoefte aan krijgt, zit jouw bedrijf nog vers in het geheugen.

 

Wanneer nu wat inzetten?

Diverse onderzoeken hebben onderzocht welk basisvoordeel nu beide vormen van adverteren onderscheid. Wanneer je met jouw bedrijf behoefte hebt aan directe verkoopresultaten, is waarschijnlijk Google Ads voor jou de meest geschikte vorm van adverteren. Facebook & Instagram zijn echter krachtige tools voor zowel naamsbekendheid als het aanleveren van leads. Denk bij leadgeneratie aan bijvoorbeeld het achterlaten van gegevens bij een bepaalde actie waarop je je advertentie hebt gericht.

Naast het belangrijke verschil in voordeel is het gebruik van advertenties ook industrie afhankelijk. Een machinebouwer zal naar alle waarschijnlijkheid minder behoefte hebben aan naamsbekendheid via Facebook, en meer behoefte aan directe zichtbaarheid op specifieke zoekresultaten. Een online aanbieder van sieraden daarentegen wil een breder publiek bereiken en zal goed geholpen zijn met een campagne rondom naamsbekendheid.

Conclusie

De strijd tussen Google Ads en Facebook Ads is dus eigenlijk geen strijd. Het zijn beide handige tools waarmee afhankelijk van het voordeel waarnaar je op zoek bent en de industrie waarin je bedrijf actief is, je jouw doelgroep optimaal kunt bereiken.

Mocht je nu vragen hebben over de inzet van deze advertentiemogelijkheden voor jouw bedrijf, neem dan contact met ons op. Stimulon komt graag vrijblijvend eens sparren over jouw zichtbaarheid!

Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend een brochure op